Kriminalistikos profesija

Kriminalistikos profesija

Mitas ar tiesa, kad nusikaltėlio sąmoningai sunaikintų kraujo pėdsakų negalima aptikti?

Ar egzistuoja asmenys neturintys pirštų atspaudų?

Ar išmanusis telefonas gali nuskaityti negyvo žmogaus pirštų atspaudus?

Apie tai ir dar daug daugiau sužinojo Panevėžio miesto ir rajono moksleiviai, dalyvavę Regioninio karjeros centro ir Panevėžio K. Paltaroko gimnazijos organizuotame susitikime su Mykolo Riomerio universiteto Viešojo saugumo akademijos komanda, kuri įtraukiančiai pasakojo apie kriminalistikos pasaulio paslaptis. Pasirodo, nepaisant to, kad nusikaltėlis bando paslėpti nusikaltimo pėdsakus įvairiais būdais naikindamas kraujo dėmes, nematomų pėdsakų paieška nėra beviltiškas reikalas ir dažnai duoda teigiamų rezultatų. Nematomiems kraujo pėdsakams išryškinti naudojami cheminiai reagentai. Naudojant juos galima rasti net kelerių metų senumo sunaikintus kraujo pėdsakus.

Moksleiviams buvo pristatyta Teisės ir kriminalistikos studijų programa, karjeros perspektyvos. Daugelis sau užsidavė klausimą ar kriminalisto profesija sunkus ir juodas darbas? O gal labai įdomus ir įtraukiantis, nepaisant to, kad, kaip kriminalistai juokauja- atėjęs į darbą 8 valandą ryto nežinai kada grįši namo, nes būna, kad staiga atsiranda aplinkybių ir dirbti tenka net keletą parų.

Norintieji pasimatuoti kriminalisto profesiją turėjo galimybę prie jos prisiliesti. 

Jaunieji „kriminalistai“ susipažino kas yra daktiloskopavimas bei gavo užduotį nuimti pirštų atspaudus.

Pasirodo tai nėra labai paprasta ????

Na, o tie, kuriems detektyvo Erkiulio Puaro vaidmuo nepasirodė labai patrauklus, pasiliko pasikalbėti su MRU Nacionalinio priėmimo grupės vadovu Sauliumi Bugailiškiu apie stojimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas. Buvo aptarti reikalavimai stojantiesiems, konkursinio balo sandara ir apskaičiavimas, pageidavimų išdėstymo niuansai bei kiti rūpimi klausimai.

Pasirodo, kriminalistikos profesija ir jos paslaptys domina nemažą dalį gimnazistų!